Sajad tantsuõpetajad valmistuvad Viimsis järgmise aasta tantsupeoks

Selle nädala algul kogunevad ligi 450 tantsuõpetajat Viimsi Kooli, et üheskoos valmistuda järgmisel aastal toimuvaks tantsupeoks „Iseoma“. Kolmapäevani kestvas tantsupeo seminar-laagris õpetavad liigijuhid tantsurühmade juhendajatele selgeks kõik tantsupeo repertuaaris olevad liigitantsud.

Lisaks peo repertuaari õpetamisele toimub laagripäevade jooksul koolitusprogramm nimega „Õpetajalt õpetajale“, kus tantsujuhid jagavad kolleegidega oma kogemusi ning annavad tööks vajalikke kasulikke näpunäiteid. Seminar-laager toimub laulu- ja tantsupeo sihtasutuse ja XXI tantsupeo „Iseoma“ kunstilise toimkonna tihedas koostöös. 

XXI tantsupeo toimetaja Agne Kurrikoff-Hermani sõnul toimub selline seminar-laager juba teist korda: „Esimest korda korraldasime sarnase kogunemise Viimsis 2022. aastal, kui valmistusime möödunud aastal toimunud noorte tantsupeoks „Sillad“. Toona saime osalejatelt väga positiivset tagasisidet, mistõttu otsustasime ka sellel korral lisada sarnase seminar-laagri XXI tantsupeo ettevalmistuskalendrisse.“ 

Kurrikoff-Hermani sõnul seisneb laagri suur väärtus selles, et erinevalt varasemalt toimunud repertuaariseminaridest, mis toimusid nädalavahetustel Tallinnas ja Tartus, on seminar-laagris osalejatel rohkem aega pühendumiseks ning tantsude omandamiseks. „Ei ole tarvis muretseda transpordi, saabumise, lahkumise ja muude selliste küsimuste pärast. Me kõik oleme siin, saame üksteisega jagada oma mõtteid ja kogemusi ning saame sajaprotsendiliselt keskenduda tööle tantsudega,“ räägib tantsutoimetaja.

Samas toob ta seminar-laagri teise olulise osana esile ka koolitussarja „Õpetajalt õpetajale“: „Kõik tantsuõpetajad puutuvad oma töös aeg-ajalt kokku küsimustega nagu näiteks, kuidas üht või teist olukorda lahendada või kuidas tantsijaid motiveerida. Seetõttu ei ole midagi väärtuslikumat, kui saada kolleegidelt töö käigus leitud ideid ja nõuandeid ning nagu koolituse nimigi ütleb – vahetada kogemusi õpetajalt õpetajale. Kokku on kavas 16 erinevat koolitust. Tantsuõpetajad on väga ühtehoidev seltskond ning kuigi meid on Viimsisse kogunemas ligi 450, võib vist liialdamata öelda, et kõik tunnevad kõiki. Eelmise sellise seminar-laagri kogemusest teame, et mõtete vahetamine ei lõpe seminaris – see kestab õhtuti edasi ja vahetevahel lausa hiliste öötundideni välja. Kõik on väga pühendunud ning tunnevad koosolemisest suurt rõõmu,“ kinnitab Kurrikoff-Herman.

XXI tantsupeo „Iseoma“ pealavastaja Helena-Mariana Reimanni sõnul on seminar-laager ülioluline osa XXI tantsupeo õppeprotsessist. „Kuna tantsupidu saab peo nime vääriliselt olema vägagi iseoma moodi võrreldes varasemate tantsupidudega, sobitub selline kolmepäevane seminar-laager iseäranis hästi just selle tantsupeo ettevalmistuste kavasse,“ ütleb pealavastaja ja selgitab: „Kui tavapäraselt kogunevad tantsijad Kalevi staadionile, et seal kodus õpitu suureks tantsupeoks kokku liimida, siis sellel korral tulevad tantsijad tantsupeole piltlikult öeldes nii, et kõigil on oma väikene tantsupidu juba kaasas. Oleme kunstilise toimkonnaga Eesti jaganud kaheksaks kunstiliseks piirkonnaks ning tantsijad kõigist nendest piirkondadest toovad tantsupeole kaasa oma loo. Seetõttu on hea, et Viimsis kõik kohtume – nii tekib tantsuõpetajatel oluliselt parem ülevaade tervikust ning naabrid saavad jagada muljeid teineteise kavast ja tegemistest,“ ütleb pealavastaja.

Helena-Mariana Reimanni sõnul on tal hinges tohutu ootusärevus ja rõõm kõigi nende kohtumiste üle, mis lähipäevil Viimsis ees ootavad: „Juba paari nädala pärast algab tantsuõpetajatel tihe töö tantsupeo tantsude õpetamisega ning see on imeline võimalus kõigile oma inimestele juba ette pikk pai teha ja tänusõnad öelda selle eest, et nad on tulnud meiega seda teekonda jagama ning on valmis pühendunult panustama tantsupeo „Iseoma“ õnnestumisse,“ edastab tantsupeo pealavastaja oma tänusõnad kõigile seminar-laagris osalejatele.

XXVIII laulu- ja XXI tantsupidu toimub 3.–6. juulil 2025 Tallinnas. Laulupeo kunstiline juht on Heli Jürgenson, tantsupeo pealavastaja on Helena-Mariana Reimann ning rahvamuusikapeo üldjuht on Helin Pihlap. Laulu- ja tantsupeo korraldaja on Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus.