ERRSi nädala infokillud

Lõppeva nädala esimesel poolel toimetasime pooleliolevate tööülesannetega. Täna aga kogunesid kontori töötajad ja juhatuse liikmed taaskord ühisele koosolekule. Arutasime ERRSi 2022. aastal planeeritavaid sündmusi ja lahendasime jooksvaid küsimusi. Tulemas on üks igati tegus aasta. Meie sündmused kajastuvad kodulehel olevas kalendris, mida täiendame jooksvalt. Samuti kajastame seal ka rõõmuga teisi rahvatantsu ja rahvamuusika valdkonnaga seotud sündmusi. Kui Sa soovid, et ka Sinu kollektiivi sündmus oleks ERRSi kalendris, kirjuta errs@errs.ee

Homme toimub aga ERRSi rahvatantsu ja rahvamuusika mentoritele mõeldud koolitus, kus teemadeks on kaasaegse õpi- ja õpetamiskäsitlus ning koostöö soodustamine.

Tuletame veel meelde, et hetkel on käimas konkurss XXI tantsupeo pealavastaja leidmiseks. Palusime seda teemat natukene avada Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA inimestel:

Käimas on konkurss XXI tantsupeo pealavastaja leidmiseks

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus kuulutas koostöös Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsiga möödunud aasta lõpul välja avaliku konkursi XXI tantsupeo pealavastaja leidmiseks.

Konkursi lõpptähtaeg on 28. veebruar 2022.

Pandeemia tõttu tuli XIII noorte laulu- ja tantsupeo ettevalmistusperioodi ühe aasta võrra pikendada. Kuna kaht suurpidu järjest korraldada ei saa, nihkus ka XXVIII laulu- ja XXI tantsupidu oma tavapäraselt toimumisajalt aastasse 2025. Tavapärasest mõnevõrra varasem kunstiliste juhtide konkurss annab laulu- ja tantsupeo loojatele ka veidikene lisaaega, et endiselt kestva pandeemia tingimustes pidu paremini ette valmistada. Tavapäraselt järgneb kunstiliste juhtide konkursile kunstiliste toimkondade moodustamine ja põnev loominguline töö repertuaariga. Samas algab ka kunstiliste juhtide tihe koostöö ühiste väärtuste sõnastamise ja visuaalse identiteedi loomisega. Laulu- ja tantsupeo loomeetapile järgneb õppeprotsess, mil laulikud ja tantsukirjeldused jõuavad kollektiivideni, toimuvad juhendajate seminarid ja esitluskontserdid ning kollektiivid õpivad repertuaari proovisaalides. See etapp on muuseas hetkel käsil XIII noorte laulu- ja tantsupeo ettevalmistamisel.

Peoaasta alguses toimuvad maakondlikud eelproovid ning tegeldakse peo praktilise ettevalmistamisega. Selle käigus leitakse lahendused kõikvõimalikele korralduslikele küsimustele, millest laulu- ja tantsupeo puhul loomulikult puudust ei ole.

Hetkel on niisiis käimas konkurss XXI tantsupeo pealavastaja leidmiseks. Pealavastajalt eeldatakse valmisolekut tihedaks koostööks kunstilise toimkonnaga, kellega koos valmistatakse 21. korda ette tantsupeo suuretendus, mis jätkaks väärikalt tantsupeo 90 aastast traditsiooni.

XXI tantsupeo pealavastajaks kandideerimise eeldus on tantsualane haridus ja töö rahvatantsukollektiivi juhendajana.

Pealavastajaks saab kandideerida, kui on olemas vähemalt üks kogemus järgnevast loetelust:

  • on olnud üld- või noorte tantsupidude pealavastaja;
  • on olnud kahel korral üld- või noorte tantsupeo liigijuht;
  • on olnud üld- või noorte tantsupeo liigijuht ja pealavastaja assistent;
  • on olnud üld- või noorte tantsupeo liigijuht ja kahel korral liigijuhi assistent.

XXI tantsupeo pealavastajaks kandideerijal palutakse esitada nägemus XXI tantsupeost, mis kirjeldab millistest väärtustest pealavastaja lähtub tulevase tantsupeo loomisel, samuti tantsupeo ülesehitust ning erinevate rühmaliikide kaasamist.

Muuhulgas palutakse pealvastajaks pürgijal selgitada repertuaarivaliku põhimõtteid, uudisloomingu osatähtsust ja mahtu, seost tantsupidude ajalooga ning loomulikult lisada repertuaarinäiteid.

Esitatud tööde puhul hinnatakse nii kandidaadi sobivust tantsupeo pealavastajaks kui ka konkursile esitatud nägemuse sisukust ja teostatavust. XXI tantsupidu toimub 3.–6. juulil 2025, Tallinnas Kalevi staadionil.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga