Rahvamuusikapeol osaleb rekordarv pillimängijaid

XIII noorte laulu- ja tantsupeol „Püha on maa“ osalevate rahvamuusikakollektiivide ettemängimised on lõppenud ning 83 kollektiivi sai kutse suvisele noortepeole. Kokku osaleb rahvamuusikapeol üle 800 pillimängija. Nii palju mängijaid pole rahvamuusikapeol varem olnud.

Rahvamuusikapeo üldjuht Juhan Uppin ütles, et liigijuhid olid ettemängimistel positiivselt üllatunud, kuna noored muusikud mängisid üldjoontes väga hästi: “Iga eelproov oli nagu väikene kontsert, sest kõik kollektiivid kõlasid omamoodi ja samade lugude esitusviis oli erinev. Oli ka tõeliselt erilisi ja loomingulisi esitusi.” Ta lisas, et noortel on parajalt nõudlik repertuaar hästi omandatud ja tänada tuleb õpetajaid ja juhendajaid, kes neid sel teekonnal abistasid.

Rahvamuusikapidu „Päriselt“ toimub 1. juulil Tallinnas Vabaduse väljakul, kus iga pilliliik esitab viis pala. Kokku astub peol üles seitse pilliliiki: kandled, torupillid, viiulid, lõõtspillid, akordionid, näppepillid ja koondorkester. Peo repertuaar on Uppini hinnangul muusikaliselt üsna erinev ning iga pillirühma puhul on arvesse võetud selle eripära: “Näiteks akordionite liigi esituses kõlab peol viis lugu, mis kõik on seotud erinevate silmapaistvate Eesti pärimusakordionistidega.”

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus „Sillad“ 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu „Päriselt“ 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu „Püha on maa“ toimub 2. juulil. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Rahvamuusikapeol osalevate kollektiividega saab tutvuda XIII noorte tantsu- ja laulupeo kodulehel.

Foto autor Ilmars Znotins

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga