Laupäeval tantsivad Võnnus võistu Kaera-Jaani 260 tantsijat

Sel laupäeval toimub 22. korda traditsiooniline laada- ja perepäev ning rahvatantsurühmade võistutantsimine Võnnu Kaera-Jaan.

Tartumaal Gustav Suitsu majamuuseumi välialal aset leidev sündmus toob kokku rahvatantsijad ja rahvapärimushuvilised. Päeva põhiosa ehk rühmade võistutantsimine algab rongkäiguga Võnnu kultuurimaja juurest laadaplatsile. Seekordse võistutantsimise tarbeks teevad ettevalmistusi 20 tantsurühma, kokku üle Eesti 267 tantsijat, kes esitavad oma nutikaid, loomingulisi ja rühmade isikupära esile toovaid tantse ja seadeid, olgu selleks siis rühma oma kaerajaan, omaloominguline rahvatants või seade. Traditsiooniliselt annab eelmisel korral võistutantsimise võitnud trupp üle festivali rändkarika ehk Kaera-Jaani Rusika žüriile enim silma jäänud trupile.

„Üle mitme aasta saame olla eriti rõõmsad, sest üritusele on registreerunud üle ootuste palju kollektiive. Koroona aastad, selle järel sündmuste kuhjumine ja ka külmad kevadilmad pärssisid ürituse toimumist, kuid tundub, et tänavu on ilm hea ja osalejaid kordades rohkem, kui viimastel aastatel,“ ütles Kastre vallavalitsuse kultuurispetsialist Madli Rohesalu.

Keskpäeval algaval laadal osalevad kohalikud käsitöölised ja väiketootjad, samuti toimuvad erinevad õpitoad. Käimas on ka Eesti Rahvakultuuri Keskuse üle-eestiline jutuvestmisfestival „Ööbikuööd”, mille raames saab osaleda majamuuseumi õuel toimuvas kohapärimuse jututoas. Lisaks eksponeeritakse Võnnu kultuurimajas Eesti Rahvakultuuri Keskuse rändnäitust „Pärand elab“. Tartumaal ringi rändaval näitusel näeb nööril rippuval pesul erinevaid näiteid Eesti kogukondadele armsast ja omapärasest elavast pärandist.

Õhtupoolikul annab kontserti julgeid rahvamuusikatöötlusi tegev muusikagrupp Must bass läks üle tee. Õhtu lõpus lööb peale Musta bassi rokkšokkpopp-pärimust ja auhindamist mõnusad tantsurütmid käima noorte 2021. aasta pärimusbändiks tituleeritud Tradimus. Viimane esineb festivalile eelneval päeval ka valla koolides.

Kehva ilma korral toimub sündmus Võnnu kultuurimajas. Üritust korraldab Kastre valla haridus- ja kultuuriosakond ja juhivad käbedateks vanamuttideks kehastunud Põlvamaa huumoritrio Lahedad Mutid Lahedalt.

Üritusega „Võnnu Kaera-Jaan“ on alates 1999. aastast tähistatud kuulsa rahvalaulutegelase Kaera-Jaani Võnnu kandist põlvnemist ja tantsuvõistluse keskmes rühmade omaloominguline kaerajaani tants. Tänavusel Kaera-Jaanil saab nii pärimust kui rokki, nii karata kui kaunistada, nii puhata kui mängida.

Võnnu Kaera-Jaani ajakava:

kell 12.00 laat, käsitöö töötoad (Jaago käsitöötalu, kell 13 ja 15) ja esinejad (külakapell HääMiil)

kell 12.50 kohapärimuse jututuba – Võnnu kohalikud rühmad esitavad kohalikke lugusid, mänge ja tantse

kell 14.00 Kaera-Jaani võistutantsimine, algab rongkäiguga Võnnu kultuurimaja juurest laadaplatsile

kell 17.00 folkrokkpopp bänd Must bass läks üle tee

kell 18.30 Kaera-Jaani Rusika kätteandmine

kell 19.00 tantsuks mängib noortebänd Tradimus

Foto autor Madli Rohesalu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga