Niina ja Alfred Raadiku preemia pälvisid Kristiina Siig, Ulvi Mägi ja Eena Mark

Reedel toimunud XIII noorte tantsupeo esimesel etendusel andis Rahvuskultuuri Fondi nõukogu esimees Olav Ehala üle Niina ja Alfred Raadiku preemia Eena Markile, Ulvi Mägile ja Kristiina Siiale. Noorte tantsupeo idee algatajate-nimeline preemia on loodud kooli rahvatantsuõpetajate tunnustamiseks ning tänuks eesti tantsu populariseerimise, õpetamise ja väärtustamise eest koolis.

Saaremaa gümnaasiumi rahvatantsu õpetaja Eena Mark: „Olen õnnelik õpetaja, sest minu õpilastest on viis noort leidnud tee tantsuõpetaja kutseni.“ Lisaks tegusale õpetaja ametile korraldab Mark koos huvijuhtidega Kuressaare Hariduse Koolis Anna Raudkatsi nimelist koolinoorte võistutantsimist.

„Armastage liikumist ja armastage tantsimist, sest tantsus peitub imeline ilu, maagiline jõud ja tervendav vägi! Toredat tantsulusti kõigile!“ – selline on Kohila gümnaasiumis töötava Ulvi Mägi sõnum noortele. Mägi on tantsuõpetaja olnud alates 1990. aastast. Esimene tantsupidu, kus tema tantsijad osalesid, oli 1993. aasta koolinoorte pidu. Sellest ajast alates on tema juhendatud tantsurühmad noortepidudel alati osalenud ning Kohila kooli noorte tantsurühmade arv aasta-aastalt kasvanud.

Kristiina Siig on Tallinna Prantsuse Lütseumi tantsuõpetaja, kes juhib enda algatatud laste ja noorte tantsuansamblit Leesikad. „Leesikate juures tunnen enim rõõmu, kui lapsed ja noored hakkavad vabal ajal iseseisvalt tantsima, laulma, mängima. Siis on nad aru saanud ühest minu jaoks olulisest – pärimustantsu – tuumast. Lisaks pakub rõõmu, kui taban nad tantsutrennis kaasa mõtlemast. See võib toimuda üsna varjatud kujul ja avalduda pealtnäha suvalise küsimusena, aga õpetaja tabab seal taga ära päriselt mõttega kaasas olemise, mis toob hinge sooja värina,“ rääkis Siig. Kristiina on väga aktiivse tantsujuhina sellel korral toonud peole lausa 13 rühma Tallinna Prantsuse Lütseumi tantsuansamblist Leesikad.

Esimene Niina ja Alfred Raadiku preemia anti välja pea 20 aastat tagasi, 2002. aastal. Alfred Raadik (1918–1998) oli pedagoog, noorte tantsupidude idee algataja ning mitmete tantsupidude üldjuht. Koos oma abikaasa Niinaga (1924–2016), kes oli samuti rahvatantsupedagoog, lõid nad palju tantse, millest mitmeid on esitatud nii noorte- kui üldtantsupidudel. Ka tänavune tantsupidu algas nende loodud tantsuga „Soovide valss“, millega tehti kummardus noorte tantsupeo traditsiooni 60 aasta juubelile.

Niina ja Alfred Raadiku Fondi stipendiumit on antud välja kuuel korral. Tänavu on teine kord, mil tunnustuse saavad kolm õpetajat. Varasemalt on tunnustuse saanud Lea Hanni (2002), Hilja Tamm (2007), Linda Pihu (2011) ning Maie Tammemäe, Anita Kreen ja Kaire Ojavee (2017).

Foto autor: Ilmars Znotins

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga