Neljapäeval algab ideekonkurss Toomi mälestuse jäädvustamiseks

Toomi mälestusmärgi ideekavandi konkursi väljakuulutamine

Tantsutaat Ullo Toomi 121. sünniaastapäeval, 14. septembril kuulutab Tallinna linn välja ideekonkursi tema mälestuse jäädvustamiseks Kalevi keskstaadionil.

Kunstiteose rajamise aluseks on heade kavatsuste kokkulepe Tallinna linna, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi, MTÜ Tantsutaat ning Eesti Spordiseltsi Kalev vahel. Kokkuleppega pandi alus koostööle, et jäädvustada linnaruumis rahvatantsu suurkuju Ullo Toomi pärand ja panus Eesti rahvakultuuri.

„On sümboolne, et kokkulepe allkirjastati Ullo Toomi 120. sünniaastapäeval ja nüüd, täpselt aasta hiljem, kuulutatakse välja ideekonkurss tema pärandi jäädvustamiseks Kalevi keskstaadionil,“ rääkis linnapea Mihhail Kõlvart. „On vähe tantsuloojaid, kelle tantsudest on võimalik kokku panna terve tantsupidu. Ullo Toomi on meie rahvakultuuri legend, kelle pärandit tuleb hoida ja mälestust jäädvustada,“ lisas linnapea.

Konkursi eesmärgiks on saada Kalevi keskstaadioni territooriumile ümbritseva linnaruumiga sobiv ja mõtestatud terviklik ideekavand. Tulevane rahvatantsule pühendatud maamärk peab olema ruumiliselt ja kunstiliselt kõrgel tasemel. Kunstiteose kontseptsiooni loomisel tuleb lähtuda nii Ullo Toomi isikust kui tõlgendada ka tema panust rahvatantsu edendamisse.

Parimaks asukohaks peeti Kalevi keskstaadionit, kus üle-eestilisi üldtantsupidusid on korraldatud juba alates 1955. aastast ja see jätkub ka tulevikus. Ullo Toomi oli üldtantsupeo kunstiliseks juhiks viimast korda 1965. aastal. Alates 1962. aastast toimuvad Kalevi keskstaadionil ka noorte tantsupeo etendused, mis on osaks noorte laulu- ja tantsupeost. Mälestusmärgi rajamisega jäädvustatakse ka staadion olulise mälupaigana eesti kultuurilukku.

Ideekonkursil võivad osaleda kõik arhitektide, kunstnike ja disainerite kollektiivid. Autorite kollektiivis peavad olema esindatud ka diplomeeritud arhitekt ja kunstnik (skulptor, installatsioonikunstnik, disainer või muu asjakohase eriala esindaja).

Konkursi auhinnafond on 24 000 eurot, mis jaguneb järgmiselt: 1. koht – 10 000 eurot, 2. koht 8000 eurot ja 3. koht 6000 eurot. Auhinnatud tööd ja nende autorid avalikustatakse pärast žürii otsust Tallinna veebilehel.

Ideekonkursi ülesande koostas Tallinna Strateegiakeskuse strateegilise planeerimise teenistuse ruumiloome kompetentsikeskus. Konkursi korraldab Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet.

Võistlustöö tuleb esitada elektroonselt riigihangete registrisse hiljemalt 14. detsembril 2023 kell 15.00.

Foto autor: Ain Saarna

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga