Tantsu- ja rahvamuusikapeost soovib osa võtta pea 1300 kollektiivi

Pühapäeval lõppes Eestis tegutsevate kollektiivide registreerumine 2025. aastal toimuvale laulu- ja tantsupeole. Esmaste andmete põhjal pani end tantsupeole kirja 1044 tantsu- ja võimlemisrühma, rahvamuusikapeole 131 kollektiivi ja laulupeole 1085 koori ja orkestrit.

Rahvamuusikapeo huviliste hulk on võrreldes 2019. aastaga, mil peole registreerus 112 kollektiivi, pisut suurenenud. Lisaks kollektiividele soovib peol osaleda ka 198 üksikmängijat. Kuus aastat tagasi osales rahvamuusikapeo eelproovides lõpuks 90 kollektiivi, kellest 74 pääsesid peole.

Tantsupeole pürgivate kollektiivide hulk on aga kuue aasta taguse ajaga, mil peole registreerus 1221 kollektiivi, hoopis vähenenud. Eesootavale peole registreerunute hulk on võrreldav kollektiivide arvuga, kes osalesid 2019. aasta tantsupeo eelproovides. Siis võttis eelproovidest osa 995 kollektiivi, kellest 713 said kutse tantsupeole.

2019. aastal osales peol ka 15 väliseesti kollektiivi. Sel korral moodustatakse sellistest kollektiividest eraldi liik. Väliskollektiivide peole registreerumine algab 1. novembril.

Ka laulupeost soovib osa võtta sadakond kollektiivi vähem kui kuus aastat tagasi.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo sihtasutuse juhataja Margus Toomla tõdes, et peole kandideerivate kollektiivide arv aja jooksul kindlasti väheneb, kuid saadud info on neile oluline edasiste tegevuste planeerimisel.

“Olgugi, et hetkel on tegemist üsna esmaste andmetega, mis kindlasti ajas veel muutuvad, annavad need meile väga olulise sisendi järgmiste tegevuste planeerimiseks suurpeo ettevalmistamisel,” sõnas Toomla ja lisas: “näiteks oskame nüüd ennustada laulikute ja tantsukirjelduste trükiarve ning saame hakata valmistuma järgmise aasta alguses toimuvateks terepäevadeks.”

28. laulu- ja 21. tantsupidu toimuvad 3.-6. juulil 2025 Tallinnas. Laulupeo kunstiline juht on Heli Jürgenson, tantsupeo pealavastaja on Helena-Mariana Reimann ning rahvamuusikapeo üldjuht on Helin Pihlap. Laulu- ja tantsupeo korraldaja on Eesti Laulu- ja Tantsupeo sihtasutus.

Foto autor: Aivar Pihelgas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga