Maakondlikuks laulu- ja tantsupeoks saab riigilt kuni 50 000 eurot toetust

Kultuuriminister Heidy Purga allkirjastas määruse, millega luuakse toetusmeede maakondlike laulu- ja tantsupidude rahastamiseks. Peo korraldamiseks on võimalik saada kuni 50 000 eurot toetust. Uue meetme loomisega kaob võimalus taotleda raha toetusmeetme “Regionaalse kultuuritegevuse toetamine” kaudu.

Järgmise aasta pidudeks plaanitakse eraldada ligi 267 000 eurot, millest on võimalik rahastada vähemalt viit Eestis toimuvat maakondlikku või maakondade ülest laulu- ja tantsupidu.

Eesti Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister sõnas, et just regionaalsed laulu- ja tantsupeod on tihti piirkonna olulisimaks rahvakultuurisündmuseks: “Meede võimaldab tugevdada laulu- ja tantsupeoliikumist juba maakonna tasandil, läbi uue taotlusvooru.”

Kultuuriministeeriumi rahvakultuurinõunik Eino Pedanik leidis, et maakondlikud peod loovad rühmadele väljundi ning loomingulised võimalused, mille nimel pingutada ja edasi tegutseda: “Sellistel sündmustel on noorte- ja üldpidude vahelisel ajal oluline roll.”

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts, Eesti Kooriühing ning Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus avaldasid augusti lõpus kultuuriministeeriumile saadetud pöördumises kahetsust, et otsuse langetamisse ei kaasatud rahvakultuuri keskseltse ega toimunud ka avalikku arutelu.

Samuti tõdeti, et ühe toetusmeetme kaotamine mõjutab valdkonda negatiivselt, demotiveerivalt ning annab valdkonnas tegutsejaile sõnumi, et nende tegevust riiklikul tasandil väärtustatakse üksnes sõnades – tegusid jääb aina vähemaks. See omakorda pärsib nii rahvakultuuri arengut laiemalt kui ka kitsalt rahvatantsu ja koorilaulu mitmekesisust.

2024. aastaks on võimalik toetust taotleda 20. novembrist 20. detsembrini kultuuriministeeriumi toetuste menetlemise infosüsteemi kaudu. Toetust vahendab ja täpsemat infot jagab rahvakultuuri keskus.

Foto autor: Tiina Tuul

1 thoughts on “Maakondlikuks laulu- ja tantsupeoks saab riigilt kuni 50 000 eurot toetust

  1. Pingback: Nädala infokillud 43/2023 - Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga