Jaanuari lõpuni saavad väliskollektiivid registreeruda 2025. aasta tantsupeole

Alates 1. novembrist on kõigil eesti kollektiividel, kes tegutsevad välismaal, võimalik end kirja panna XXI tantsupeole. Selleks tuleb peo veebilehel tutvuda peol osalemise tingimustega, täita registreerimisvorm ja avaldus. Registreerumine suurpeole kestab kuni 31. jaanuarini 2024.

Tantsupeole on väga oodatud välismaal tegutsevad eesti kollektiivid, kuna 2025. aasta tantsupeol moodustatakse eesti kollektiividest välismaal eraldi rühmaliik nimetusega “üleilma”. Tegemist on kunstilise juhi kontseptsioonist lähtuva kunstilise otsusega ning see puudutab ainult 2025. aastal toimuvat tantsupidu.

Pealavastaja Helena-Mariana Reimann kutsus kõiki välismaal tegutsevaid eesti kollektiive osalema kohtumisele Zoomi keskkonnas 13. jaanuaril 2024 kell 16.00 (Eesti aja järgi), et kõigile huvilistele 2025. aasta XXI tantsupeol osalemise kohta infot jagada.

Ta lisas, et lähtuvalt XXI tantsupeo lavastuslikust kontseptsioonist on sel korral suurimaks uudiseks varasemast erinev lähenemine rühmaliikide jaotusele. Eesti on jagatud erinevateks piirkondadeks ja tantsijate peole kandideerimine toimub seekord piirkonna põhiselt.

„Seega tantsupeo liigid moodustuvad lisaks traditsioonilistele üle-eestilistele liikidele, piirkondade põhiselt,“ rõhutas Reimann ning täpsustas: „loodame, et selline muudatus tugevdab kogukonna ühtekuuluvustunnet. Piirkonniti ollakse ühise eesmärgi nimel väljas ja iga tantsija jaoks on seega oluline et just oma piirkond säraks ja silma paistaks. See on samuti hea võimalus välja tuua paikkondlikke erisusi nii tantsus, muusikas kui rahvarõiva eripäras.”

Üleilma liigi juht ja tantsude lavastaja on 2023. aasta noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman.

Repertuaar 

Segarühmad (8 segapaari) – M. Paulus “Üleilma kokku”, A. Raudkats “Tuljak”
Naisrühmad (12 naist) – M. Paulus ja A. Kurrikoff-Herman “Üleilma kokku”
Pererühmad (8 täiskasvanute ja 8 last) – M. Paulus “Üleilma kokku” 
Peo finaaltants kõikidele rühmaliikidele

Suuremate või väiksemate koosseisude korral suhtleb liigijuht kollektiiviga eraldi.

Foto autor: Jaanus Rae

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga