IN MEMORIAM Ilka-Leonore Tomingas (18.04.1924–15.03.2024)

Ilka-Leonore Tomingas (18.04.1924–15.03.2024)

Mõni päev rohkem kui kuu aega enne oma 100. sünnipäeva läks pilvepiirile tantse seadma ja tantsuringe keerutama kauaaegne rahvatantsujuht ja üks rahvatantsujuhtide kullateradest Ilka-Leonore Tomingas, kes muuhulgas kuulus ka esimese noorte tantsupeo lavastusgruppi. Oma tantsuteed alustas ta Pärnu Ülejõe algkooli neljandas klassis ja nagu koolis ikka, tehti kõigi pühade aegu pidusid ja pandi lapsed esinema. Ja kuna Ilka on elanud sama kaua, kui on Ülejõel seisnud Nooruse maja, oli ta sage külaline sealgi, tegeles rahvatantsu ja võimlemisega ja võttis 15. aastasena 1939. aastal osa Tallinnas toimunud II Eesti mängudest – vabariiklikust võimlemis- ja tantsupeost.

Pärast sõda hakkas Ilka usinalt rahvatantsuringe juhendama – Pärnu linavabrikus, toona Kalevi, nüüdsel Rüütli tänaval asunud kultuurimajas, kalakombinaadis, Lydia Koidula nimelises II keskkoolis, turbatehnikumis jne.

Ilka Tomingas oli paarkümmend aastat ülerajoonilistel Pärnumaa laulu- ja tantsupidudel vastutav instruktor ja rahvatantsurühmade üldjuht, 1962. aasta ENSV koolinoorte I tantsupeol tütarlaste rahvatantsurühmade üldjuht ja aastail 1963–1987 kõigi vabariiklike rahvatantsupidude laste tantsurühmade liigijuhi Niina Raadiku assistent, käies üle riigi tantsurühmi juhendamas, hindamas ja parimaid välja valimas.

Ilka juhendas põhiliselt lasterühmi ja panustas oma energia lastes tantsuarmastuse kasvatamisele.

Ilka oli nagu päike, sest tal jätkus alati head sõna ja rõõmsat olemist.

Ärasaatmine 21.03 kell 13.00 Pärnu Eliisabeti kirikus.

Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts
Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus

Foto: ERRSi arhiiv