Dokumentaalfilm Lille-Astra Arrastest uurib Karksi-Nuia rahvatantsufenomeni

Kaks nädalat tagasi esilinastus Andres Arro ja Erle Veberi värsket dokfilmi “Tantsutajad ehk rahvatantsust Karksi-Nuia moodi​”, mis uurib lähemalt Karksi-Nuia rahvatantsutraditsiooni ning rahvatantsuõpetaja Lille-Astra Arraste pärandit.

Filmi peategelased on äsja oma 91. sünnipäeva tähistanud legendaarne tantsujuht Lille-Astra Arraste ning tema aastakümnete pikkuse elutöö jätkaja Birgit Vallas.

“Lille-Astra Arraste käe all kasvas Karksi-Nuia rahvatantsurühm Sõlesepad omal ajal niivõrd kõrgetasemeliseks ja tunnustatud tantsuansambliks, et neid saadeti esindama kõikjale,” selgitas filmi tausta režissöör Erle Veber.

Tänu rahvatantsule jõudsid Sõlesepad nõukogude ajal kas suuremas või väiksemas koosseisus mitmele poole üle maailma. Käidi Soomes ja Saksamaal, samuti Indias, kuhu anti lisaks seltskond niinimetatud reisikaaslasi, kes siis tänaval eestlastel sabas käisid.

Vaatajate ette jõuavad lood ka sellest, kuidas rühm tantsis Moskva olümpiamängude avatseremoonial “Tuljakut” ning kuidas valmis Helju Mikkeli tants “Pikseloits”, mida viimati tantsiti taas 2019. aastal juubelitantsupeol.

Filmi käigus jälgitakse, milline oli Arraste tee rahvatantsuni ning kuidas elab tema pärand edasi kodukohas Karksi-Nuias ja eesti rahvatantsus.

Film on vaadatav ERR-i veebikanalis Jupiter.